F U T U R E kolekce z recyklovaného oblečení

F U T U R E kolekce z recyklovaného oblečení

F U T U R E kolekce z recyklovaného oblečení

  • On 15. 2. 2022
  • 0 Comments
Media

Připravili jsme pro vás kolekci produktů z recyklovaných materiálů. Jedná se zejména o využití PET materiálů z recyklovaných lahví. Právě z PET je vyrobena hlavní tkanina, Elastan je také vyroben z rPET a bio materiálů. Zipy a inkoust použitý na potisk oblečení je samozřejmě vyroben také z rPET (z mořského odpadu). Celkově pak při výrobě dresů používají více než 95% recyklovaných surovin. Na jeden dres připadá 8 recyklovaných lahví.

Recyklované materiály nejsou v žádném případě vyrobené na úkor horší kvality. „Všechny materiály jsou úplně stejně kvalitní jako ostatní materiály v naší výrobě.“, říká mistrová šicí dílny Romana Dvorská. Když se rozhodnete pro vysoce kvalitní oblečení z recyklovaných materiálů, tak se ani nijak „neplácnete přes kapsu“, ceny jsou srovnatelné s ostatními produkty.

Media
Media

O co vlastně u oblečení z recyklovaných materiálu jde? Vše začíná u separace oblečení.  Jestli třídíte odpad i Vy, tak už se v tomto kroku podílíte na možnosti vyrobit úplně novou věc z odpadu. Následuje zpracování suroviny, která se tak stane recyklovanou. Další krok je upcyklace, kdy se ze zpracovaných plastových zrn vyrobí vysoce kvalitní a funkční tkanina. Pak teprve přichází na řadu LAWI, kde z materiálu vyrobí finální výrobek. Jarda Malý, majitel firmy, je v hledání ekologických řešení velmi aktivní a říká: „ Sám jsem překvapený, že škála materiálů z recyklované suroviny je velmi široká, dnes už se jedná kromě tkaniny i o vystýlky, zipy nebo membránové materiály. Stačí jen hledat. Navíc je vše od evropských dodavatelů.“

Třetí sezónu se v LAWI snažíme balit drtivou většinu produktů do sáčků ze 100% recyklovaných materiálů. Pokoušeli jsme se pro tento účel využít odpad z naší výroby, ale bylo by to energeticky a logisticky tak náročné, že jsme od této varianty ustoupili. Ve firmě máme na balení produktů šetrné k přírodě velmi pozitivní ohlasy. Navíc se v LAWI snažíme v maximální možné míře všechen výrobní odpad recyklovat.

Media
Media

U oblečení z recyklovaných materiálů nekončíme. Nabízíme také trika a mikiny z recyklované biobavlny, která má x certifikátů udržitelného hospodářství. Jestli si i Vy uvědomujete závažnost současného nešetrného hospodářství, určitě se nechte popisovanými produkty inspirovat.